
Ciasto z czarnymi porzeczkami Doroty Wójcickiej
Składniki na nadzienie
3 szklanki czarnej porzeczki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g miękkiego masła
1 duże jajko
Wykonanie
Nadzienie. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
Ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto. 2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm. Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.
Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brownie z czerwonymi porzeczkami Doroty Wójcickiej
Składniki
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody szczypta soli
1/2 szklanki czerwonych porzeczek
Wykonanie
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, kakao, całe jajka, proszek do pieczenia i sodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki o wymiarach , wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać czerwoną porzeczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut.

Tartaletki z kremem cytrynowym i letnimi owocami Anny Loski
Składniki na kruche ciasto
125 g mąki
65 g cukru
50 g zimnego masła + masło do wysmarowania foremek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Składniki na krem cytrynowy
250 g serka mascarpone
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
letnie owoce (borówki, porzeczki, maliny, poziomki)
listki mięty
Wykonanie
Zagnieść kruche ciasto i schłodzić je przez 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić 6 foremek do tartaletek. Piec je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 minut.
Serek utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać skórkę otartą z cytryn. Tartaletki napełnić kremem, a na nim ułożyć owoce. Udekorować listkami mięty. Podawać schłodzone.

Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy Joanny Tokarz
Składniki na blaszkę 24x24 cm
ok 12 herbatników kakaowych
2 duże kubki jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
200 g porzeczek czerwonych
200 g borówki amerykańskiej
1 galaretka malinowa
1 galaretka leśna lub jagodowa
1 galaretka cytrynowa
1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
6 łyżek żelatyny
140 ml gorącej wody
Wykonanie
Formę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć obok siebie warstwę herbatników. Owoce umyć i osuszamy. Podzielić na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej - na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach zmiksować większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlać po około 70 ml gorącej wody i dodać po 3 łyżki żelatyny i galaretkę - do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze wymieszać, by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem, wstawić kubek do miski z gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Każdy jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodać zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową. Warstwę borówkową przelać na herbatniki i ułożyć delicje, powoli zalać częścią porzeczkową. Wierzch ozdobić owocami i zalać rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.