
Drożdżowe ciasto truskawkowe Aleksandry Faiks
Składniki
350 g mąki (100 g do kruszonki)
30 g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki masła (3 stopione + reszta do kruszonki)
żółtko
szczypta soli
300 g truskawek
40 g cukru pudru
Wykonanie
Podgrzać mleko. W misce wymieszać pokruszone drożdże, pół łyżki mąki i pół łyżki cukru. Rozpuścić niewielki kawałek masła. Ciepłym mlekiem zalać drożdże, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia (ok 5-8 min). Mąkę przesiać z solą i cukrem. Wlać drożdże i wymieszać. Po połączeniu składników dodać dwie łyżki rozpuszczonego masła. Zagnieść i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Truskawki wymyć. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Zostawić na 20 min pod przykryciem.
Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę, łącząc składniki. Na ciasto wyłożyć truskawki pokrojone w połówki. Truskawki posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut (do suchego patyczka).

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Joanny Kądziołki
Składniki
500 g mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
ok. 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę
60 g mąki
30 g cukru
30 g masła
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć.
Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.

Tradycyjne ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką Koła Gospodyń Wiejskich z Głogoczowa
Składniki na ciasto drożdżowe
50 dag mąki tortowej
ok.1/4 l mleka
5 dag drożdży
10 dag cukru
8 dag masła
jajko
2 żółtka
otarta skórka z cytryny
cukier waniliowy
szczypta soli
70 dag jeżyn
10 dag cukru
3 łyżki tartej bułki
Składniki na kruszonkę
10 dag masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru
Wykonanie
Połączyć ze sobą składniki na kruszonkę, tak aby powstało gładkie ciasto. Masło powinno być miękkie. Włożyć je na godzinę do lodówki do stwardnienia. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać sól, jajka, stopiony tłuszcz i rozpuszczone w cukrze drożdże. Wlać większość ciepłego mleka i zarabiać, aż w cieście ukarzą się pęcherzyki powietrza. Resztę mleka dodawać w razie potrzeby w czasie zarabiania. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy formując ok. 2-cm brzeg. Dno ciasta posypać częścią bułki tartej. Resztę bułki wymieszać z jeżynami i cukrem i rozsypać po cieście. Na wierzch zetrzeć kruszonkę na tarce o dużych oczkach. Piec w średnio gorącym piekarniku około 30 minut.