
Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na letnie ciasta z owocami sezonowymi.

Ciasto z malinami „Siódme niebo” Agnieszki Sznajder
Składniki na spód dużej blachy 40x25 cm
ok. 4 paczek herbatników
Składniki na białą masę
1 opakowanie serka mascarpone 25 dag
1/2 litra śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Składniki na warstwę malinową
3 galaretki malinowe
70 dag świeżych malin
1 litr wody
Składniki na bezę
4 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodać ją do malin.
W czasie gdy galaretka się studzi zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.
Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wyłożyć druga połowę białej masy. Na górę położyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.

Różowe ciasto z malinami Koła Gospodyń z Białki
Składniki na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
odrobina czerwonego barwnika
Składniki na poncz
pół szklanki wody
ćwiartka cytryny
2 łyżeczki cukru
Składniki na masę
500 g śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
250 g mascarpone
ok. 1/2 kg malin
Wykonanie
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej i barwnik, dodać maki i proszek do pieczenia. Piec biszkopt ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Ubić schłodzoną kremówkę, pod koniec dodać cukier i mascarpone. Wyłożyć na biszkopt i na to ułożyć maliny jedna przy drugiej.

Tarta z kremem i owocami sezonowymi Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na ciasto
250 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
kilka czerwonych malin do koloru
Składniki na krem
20 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
300 g śmietanki 36%
300 g mleka
40 g masła
6 żółtek
2 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Dekoracja
czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest
Wykonanie
Do robota wrzucić najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim formę do tarty i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Podczas pieczenia ciasta zrobić krem waniliowy. Najpierw utrzeć żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodać obie mąki oraz esencję waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa, to do osobnego garnka wlać śmietankę i mleko, które następnie zagotować. Po zagotowaniu wlewać po trochę do jajecznej masy i wymieszać. Po zmieszaniu ustawić całość na małym gazie cały czas mieszać, aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągnąć z gazu i dodać zimne masło, jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników.
Gotowy krem przełożyć na tartę i udekorować owocami.