1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników na letnie ciasta z owocami sezonowymi.

2 z 12
Ciasto z malinami „Siódme niebo” Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Ciasto z malinami „Siódme niebo” Agnieszki Sznajder

Składniki na spód dużej blachy 40x25 cm
ok. 4 paczek herbatników 

Składniki na białą masę
1 opakowanie serka mascarpone 25 dag 
1/2 litra śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na warstwę malinową
3 galaretki malinowe
70 dag świeżych malin
1 litr wody 

Składniki na bezę
4 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania 

Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodać ją do malin. 
W czasie gdy galaretka się studzi zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.

Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wyłożyć druga połowę białej masy. Na górę położyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.

3 z 12
Różowe ciasto z malinami Koła Gospodyń z Białki...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Różowe ciasto z malinami Koła Gospodyń z Białki

Składniki na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
odrobina czerwonego barwnika

Składniki na poncz
pół szklanki wody
ćwiartka cytryny
2 łyżeczki cukru

Składniki na masę
500 g śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
250 g mascarpone
ok. 1/2 kg malin

Wykonanie
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej i barwnik, dodać maki i proszek do pieczenia. Piec biszkopt ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Ubić schłodzoną kremówkę, pod koniec dodać cukier i mascarpone. Wyłożyć na biszkopt i na to ułożyć maliny jedna przy drugiej.

4 z 12
Tarta z kremem i owocami sezonowymi Magdaleny i Stanisława...
fot. Stanisław Romek

Tarta z kremem i owocami sezonowymi Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na ciasto
250 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
kilka czerwonych malin do koloru

Składniki na krem
20 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
300 g śmietanki 36%
300 g mleka
40 g masła
6 żółtek
2 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Dekoracja
czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest

Wykonanie
Do robota wrzucić najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim formę do tarty i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Podczas pieczenia ciasta zrobić krem waniliowy. Najpierw utrzeć żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodać obie mąki oraz esencję waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa, to do osobnego garnka wlać śmietankę i mleko, które następnie zagotować. Po zagotowaniu wlewać po trochę do jajecznej masy i wymieszać. Po zmieszaniu ustawić całość na małym gazie cały czas mieszać, aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągnąć z gazu i dodać zimne masło, jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników.
Gotowy krem przełożyć na tartę i udekorować owocami.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Zobacz również

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje