Ciasta z letnimi, sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, porzeczkami i borówkami [PRZEPISY]
Tarta z kremem i owocami sezonowymi Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na ciasto
250 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
kilka czerwonych malin do koloru
Składniki na krem
20 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
300 g śmietanki 36%
300 g mleka
40 g masła
6 żółtek
2 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Dekoracja
czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest
Wykonanie
Do robota wrzucić najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim formę do tarty i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Podczas pieczenia ciasta zrobić krem waniliowy. Najpierw utrzeć żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodać obie mąki oraz esencję waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa, to do osobnego garnka wlać śmietankę i mleko, które następnie zagotować. Po zagotowaniu wlewać po trochę do jajecznej masy i wymieszać. Po zmieszaniu ustawić całość na małym gazie cały czas mieszać, aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągnąć z gazu i dodać zimne masło, jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników.
Gotowy krem przełożyć na tartę i udekorować owocami.