13 z 14
Składniki:...
fot. Fot. Stanisław Romek

Biszkoptowe ciasto z truskawkami

Składniki:
5 jajek
140 g cukru
80 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
30 dag truskawek

Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Zawody w Aeroklubie Krakowskim zakończone. Mistrzem Polski został Kamil Wieczorek

Zawody w Aeroklubie Krakowskim zakończone. Mistrzem Polski został Kamil Wieczorek

Skolim wystąpił w Energy2000 w Przytkowicach. Gorąca impreza pełna hitów

Skolim wystąpił w Energy2000 w Przytkowicach. Gorąca impreza pełna hitów

Polecamy

Ekspert z USA: budowa komputera kwantowego to ogromna inwestycja. Ale jest kluczowa

Ekspert z USA: budowa komputera kwantowego to ogromna inwestycja. Ale jest kluczowa

Zawody w Aeroklubie Krakowskim zakończone. Mistrzem Polski został Kamil Wieczorek

Zawody w Aeroklubie Krakowskim zakończone. Mistrzem Polski został Kamil Wieczorek

Skolim wystąpił w Energy2000 w Przytkowicach. Gorąca impreza pełna hitów

Skolim wystąpił w Energy2000 w Przytkowicach. Gorąca impreza pełna hitów