13 z 14

fot. Fot. Stanisław Romek
Biszkoptowe ciasto z truskawkami
Składniki:
5 jajek
140 g cukru
80 g mąki kukurydzianej
60 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
30 dag truskawek
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"