https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką [PRZEPIS]

mad
Drożdżowe ciasto ze ślikami i kruszonką posmakuje każdemu.
Drożdżowe ciasto ze ślikami i kruszonką posmakuje każdemu. Maria Cebula
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Maria Cebula wraz z mężem Józefem prowadzą w Tęgoborzu gospodarstwo agroturystyczne. Mają też 5 hektarów sadu, gdzie rosną jabłka, grusze, śliwy...
Ze śliwek przygotowują między innymi pyszne ciasto drożdżowe. Przepis jest na dużą blachę, bo ciasto znika w okamgnieniu!

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki


Dodatkowo

  • 2 kg śliwek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania po upieczeniu


Wykonanie

Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial

Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników

Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kulinarne Przeboje
NAJCZĘŚCIEJ wyszukiwany przepis w tym sezonie!
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska