Maria Cebula wraz z mężem Józefem prowadzą w Tęgoborzu gospodarstwo agroturystyczne. Mają też 5 hektarów sadu, gdzie rosną jabłka, grusze, śliwy...
Ze śliwek przygotowują między innymi pyszne ciasto drożdżowe. Przepis jest na dużą blachę, bo ciasto znika w okamgnieniu!
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 2 żółtka
- jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag masła
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
Dodatkowo
- 2 kg śliwek
- cynamon
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN