Ciasto drożdżowe ze śliwkami – proste i pyszne [PRZEPIS]

Składniki na ciasto drożdżowe (foremka o średnicy 26 cm):
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
- 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki oleju Rapso (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 op. drożdży (7 g)
- 1 op. cukru z wanilią
- skórka z 1 średniej cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ok. 500 g śliwek
- garść orzechów brazylijskich Kresto
- garść płatków migdałowych Kresto
- 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
- cukier puder
- masło lub olej
- bułka tarta
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
