Ciasto drożdżowe ze śliwkami – proste i pyszne [PRZEPIS]
Składniki na ciasto drożdżowe (foremka o średnicy 26 cm):
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
- 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki oleju Rapso (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 op. drożdży (7 g)
- 1 op. cukru z wanilią
- skórka z 1 średniej cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ok. 500 g śliwek
- garść orzechów brazylijskich Kresto
- garść płatków migdałowych Kresto
- 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
- cukier puder
- masło lub olej
- bułka tarta
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?