Dynia to nie tylko dodatek do obiadowych potraw. Możemy wykorzystać ją również jako bazę do stworzenia słodkich deserów. Gwarantujemy, że będą pyszne!
Zobacz przepisy na ciasta z dynią:
- Zebra dyniowo-czekoladowa
- Szybki sernik dyniowy
- Zebra dyniowo-szpinakowa
- Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami
- Pączki z dynią
Zebra dyniowo-czekoladowa [PRZEPIS]

Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24 cm:
Ciasto:
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 400 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 gram dyni
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Polewa:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Dynię obrać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Miękką dynię zmiksować na gładkie puree. Wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po odrobinie cukru i jednym żółtku. Gotową masę jajeczną połączyć z musem dyniowym - można miksować na najwolniejszych obrotach.
Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukru waniliowego, a na końcu oleju.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao i wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać jeszcze 3 łyżki mleka.
Ciasto wylewać po jednej łyżce naprzemiennie z jasnym ciastem na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę. Przed pieczeniem można nasze ciasto przeciągnąć jeszcze wykałaczką od środka do boków tworząc pajęczynę.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Po upływie 30 minut ciasto można przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie spiekło z wierzchu. Jeszcze ciepłe polać roztopioną z mlekiem czekoladą i posypać pestkami dyni.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Szybki sernik dyniowy [PRZEPIS]

Składniki na małą tortownicę 21 cm
- 1/2 kg białego sera półtłustego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1/4 kostki masła
- 1/2 kubka cukru
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag dyni, tu dynia hokkaido
- 1-2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić.
Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać.
Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta.
Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje!
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”
Zebra szpinakowo-dyniowa z figami [PRZEPIS]

Składniki na ciasto 1
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 200 g mąki
- 150 g świeżego szpinaku baby
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka soku z cytryny
Składniki na ciasto 2
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 200 g mąki
- 150 g pure z dyni (ok. 300 g surowej)
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo
- ok. 4 figi
- cukier puder
Wykonanie
Ciasto 1. Olej zmiksować ze szpinakiem i sokiem z cytryny. Jajka połączyć z cukrami oraz przygotowaną wcześniej papką szpinakową. Do ciasta przesiać połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać powoli, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto 2. Surową dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości (ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni). Po upieczeniu wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować z olejem. Dalej postępować tak jak przy pierwszym cieście: jajka połączyć z cukrami, dodać zmiksowane z olejem pure z dyni, a na końcu przesianą z proszkiem mąkę.
Spód formy (24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasta naprzemiennie łyżką wylewać na środek formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry figi. Ciasto piec do suchego patyczka - około godziny w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło.
Ostudzone delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 7 fig
- 2 gruszki
- 6 śliwek
- 2 garści orzechów laskowych
- 100 g mlecznej czekolady
Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki oraz połowę owoców pokrojonych w kostkę i orzechy. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 min. Wystudzone ciasto polać po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone pozostałe owoce.
Przepis Anny Loski
Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym [PRZEPIS]

Składniki na pączki dyniowe
- 3 szklanki mąki pszennej 450
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka purée z dyni masłowej
- 40 g drożdży
- 3 łyżki mleka
- po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru
- szczypta soli
Składniki na solony karmel dyniowy
- 5-6 łyżek purée z dyni
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki masła
- sól morska
Wykonanie
Pączki. Dynię masłową pokroić na ćwiartki, piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Wystudzić, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sito.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż się rozpuszczą. Utrzeć z łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąki przesiać przez sito, dodać jajka, miękkie masło, cukier, sól, purée z dyni i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Stolnicę obsypać mąką, partiami rozwałkować ciasto i wyciąć krążki.
Krążki ciasta ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić w nich dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.
Karmel dyniowy. W garnku o podwójnym dnie podgrzać cukier. Nie mieszać.
Gdy karmel będzie złoty, zdjąć garnek z ognia i dodać masło oraz purée z dyni. Wymieszać.
Postawić ponownie karmel na małym ogniu, gotować przez ok.3 minuty nieustannie mieszając, aż zgęstnieje.
Karmel wystudzić. Posmarować nim pączki i posypać solą.
Przepis Jagody Paździor-Saby