MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Zawodnicy UKS Atleta Ostrołęka startowali w wieloboju atletycznym w Siedlcach

Zawodnicy UKS Atleta Ostrołęka startowali w wieloboju atletycznym w Siedlcach

Kolejna Noc Muzeów w Chełmie za nami. Zobacz zdjęcia

NOWE
Kolejna Noc Muzeów w Chełmie za nami. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie. Są osoby poszkodowane

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie. Są osoby poszkodowane

„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman już dostępna

„Częstujcie się! Kuchnia łemkowska z Ropek” Grażyny Betlej-Furman już dostępna

W Tatrach udostępniono po przerwie trzy szlaki. Jeden z nich wiedzie do Morskiego Oka

W Tatrach udostępniono po przerwie trzy szlaki. Jeden z nich wiedzie do Morskiego Oka