Główny Urząd Statystyczny podzielił się danymi dotyczącymi lipcowych cen żywności. Jak się okazuje, konsumenci znad Wisły płacili za jedzenie mniej o 0,2 proc. niż w czerwcu.
O 7,5 proc. potaniały - w skali miesiąca - warzywa. Owoce były zaś tańsze o 0,9 proc. Mniej płaciliśmy także za cukier (0,6 proc.) oraz za ryż (0,1 proc.).
Co, i o ile podrożało? Największy skok zanotowało w lipcu masło, którego średnia cena poszła w górę o 7,5 proc.
Tutaj także:Późne żniwa przyniosą podwyżki cen
Mąka była droższa o 1,6 proc., a mięso przeciętnie o 1 proc.:
- drób - o 3,1 proc.
- wieprzowina - 0,8 proc.
- wędliny - 0,6 proc.
- cielęcina - 0,4 proc.
- wołowina - spadek cen o 0,1 proc.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Jak podaje GUS, droższe niż przed miesiącem były makarony i produkty makaronowe (o 1 proc.), ryby i owoce morza (o 0,6 proc.), artykuły w grupie „mleko, sery, jaja”:
- sery i twarogi - o 0,9 proc.
- jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne - o 0,4 proc.
- mleko - o 0,2 proc.
- jaja - spadek cen o 0,1 proc.
O pół procenta spadły w lipcu ceny pieczywa.
Ceny napojów bezalkoholowych i kawy były niższe niż przed miesiącem o 0,1 proc. O tyle samo podskoczyły natomiast ceny wód mineralnych lub źródlanych, herbaty oraz soków warzywnych i owocowo-warzywnych. Soki owocowe utrzymały się na podobnym poziomie, co w czerwcu.
Napoje alkoholowe? Zanotowano wzrost o 0,3 proc. Wyroby tytoniowe kosztowały o 0,1 proc. więcej niż przed miesiącem.
Źródło: GUS