
Jedzenie na wsi i w mieście
Jedliśmy mniej ryb i owoców morza (o 9,4%), masła (o 7,1%), pieczywa (o 6%), tłuszczów zwierzęcych (o 5,7%). Nieznacznie wzrosło zaś spożycie serów i twarogów (o 1,2%) oraz wędlin i innych przetworów mięsnych (o 0,5%) - podał dane za 2017 rok Główny Urząd Statystyczny.
Czym różnił się talerz mieszkańca wsi od miastowego? W którym regionie co najchętniej jedzono?
Odpowiedzi na te, i inne pytania, przynosi najnowszy raport dot. sytuacji gospodarstw domowych w 2017 roku.
Sprawdźcie szczegóły w podpisach do kolejnych zdjęć!
Kirgistan z najdłuższą kiełbasą na świecie. Rekordowy wyrób ma aż 117 metrów:
Źródło:RUPTLY, dostawca: x-news

Jedzenie na wsi i w mieście
Warzywami najczęściej raczyli się mieszkańcy woj. świętokrzyskiego (10,4 kg) i lubelskiego (10,1 kg). Najrzadziej - Wielkopolskiego (6,8 kg)

Jedzenie na wsi i w mieście
Po owoce najchętniej sięgali zaś mieszkańcy Zachodniopomorskiego (4,2 kg). Podkarpackie, Warmińsko-Mazurskie i Wielkopolskie były na samym dole listy (z wynikami 3,3 kg)

Jedzenie na wsi i w mieście
Jedna osoba z miasta spożyła miesięcznie 3,3 kg pieczywa. Na wsi jedzono go w ubiegłym roku odrobinę mniej - 3,2 kg
Po pieczywo sięgano najczęściej w woj. świętokrzyskim