
[ZDROWIE CZWARTEK]Co jeść, by zapobiec nadciśnieniu tętniczemu? TOP 6 najlepszych produktów
Właściwa dieta jest jednym ze sposobów, zapobiegania nadciśnieniu tętniczemu. Przedstawiamy sześć produktów, które warto jeść.
>>>Co obniży ciśnienie - sprawdź na kolejnych slajdach<<<Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Pomidory
Są pyszne, a do tego zdrowe. Zawierają mnóstwo błonnika, witamin i minerałów, takich jak potas czy magnez. Pomidory zapobiegają powstaniu chorób na tle miażdżycy, ponieważ obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Wszystko za sprawą likopenu.

Buraki
Sok z buraków może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, a nawet zapobiec demencji, udarowi mózgu i zawałom serca. Buraki ćwikłowe mają zdolność do gromadzenia w korzeniach azotanów - związków, które działają rozkurczowo na mięśnie gładkie, a dzięki temu obniżają ciśnienie skurczowe krwi.

Szpinak
Jest on źródłem wapnia, magnezu, żelaza oraz manganu. Szpinak to także bogactwo wielu witamin między innymi witaminy C, E ,K, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz beta-karotenu. Potas zawarty w liściach szpinaku obniża ciśnienie krwi. Szpinak zwiększa również odporność całego organizmu, dzięki zawartości kwasu foliowego.