
Migdały
Migdały są źródłem wielu dobroczynnych substancji, w tym witaminy E, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz flawonoidów. Spożywane codziennie pomagają utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi. Są bogate w tłuszcze nienasycone, dzięki czemu ograniczamy poziom złego cholesterolu.

Oliwa i awokado
Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są prawdziwymi dopalaczami przemiany materii. Odpowiadają za prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu i obniżają poziom cholesterolu. Świeża, tłoczona na zimno oliwa z oliwek świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, hamuje procesy zapalne.

Banany
Od dawna słyną z właściwości hipotensyjnych, a więc obniżających ciśnienie krwi. Przyczyniają się ponadto do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit.