5 z 8
Migdały są źródłem wielu dobroczynnych substancji, w tym...
fot. 123RF

Migdały

Migdały są źródłem wielu dobroczynnych substancji, w tym witaminy E, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz flawonoidów. Spożywane codziennie pomagają utrzymywać odpowiednie ciśnienie krwi. Są bogate w tłuszcze nienasycone, dzięki czemu ograniczamy poziom złego cholesterolu.

6 z 8
Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są...
fot. 123RF

Oliwa i awokado

Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są prawdziwymi dopalaczami przemiany materii. Odpowiadają za prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu i obniżają poziom cholesterolu. Świeża, tłoczona na zimno oliwa z oliwek świetnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, hamuje procesy zapalne.

7 z 8
Od dawna słyną z właściwości hipotensyjnych, a więc...
fot. 123RF

Banany

Od dawna słyną z właściwości hipotensyjnych, a więc obniżających ciśnienie krwi. Przyczyniają się ponadto do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Polecamy

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek