
Truskawki na odporność i piękną skórę
Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Na ich pierwsze majowe zbiory czekamy z niecierpliwością. Świeże owoce trafiają na nasze stoły zazwyczaj w ciągu doby, dostarczając duże ilości witaminy C i błonnika. Są niskokaloryczne, mają także nisko indeks glikemiczny. Jedzenie truskawek sprzyja utrzymaniu właściwej wagi i pięknej skóry, lepszemu wchłanianiu żelaza i podnosi odporność organizmu. Można jeść je w każdej postaci – jako samodzielną przekąskę, jako składnik musów, deserów, sałatek.

Rabarbar – skarbnica potasu
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Pierwsze wiosenne owoce
Rabarbar i truskawki idealnie się uzupełniają. Mogą występować wspólnie jako składniki deserów albo orzeźwiających napojów np. lemoniady lub kompotu.

Szczaw nie dla każdego
Szczaw, którego zbiory rozpoczynają się właśnie w maju jest bogaty w witaminę C, żelazo oraz beta-karoten. Tuż obok botwinki, jest on najbardziej kojarzony z wiosennymi zupami, najczęściej bowiem wykorzystujemy go do gotowania zupy szczawiowej. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego powinny unikać go osoby mające problem z nerkami, sercem, stawami, a także ze zwiększonym ryzykiem rozwoju osteoporozy.