1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce....
fot. https://www.gettyimages.com/beats3

Co jeść w maju?

Powoli rozkręca się sezon na polskie świeże warzywa i owoce. Po jakie produkty sięgać w maju? Najlepiej po te, na które trwa właśnie sezon. Teraz będą nie tylko najlepiej smakowały, ale też będą miały najwięcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2 z 9
Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście,...
fot. Teleginatania / GettyImages

Botwina wspomoże pracę wątroby i układu nerwowego

Botwina to jeden z symboli kulinarnej wiosny. Młode liście, łodygi, korzenie buraka ćwikłowego są niskokaloryczna, bogata w błonnik bomba witaminowa. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania zup: botwinki i chłodnika. Botwina wpływa dobrze na pracę wątroby i układu nerwowego, a także na wygląd włosów i paznokci. Nie jest zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę i kamicę nerkową.

3 z 9
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

4 z 9
Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło...
fot. Andrii Zastrozhnov / GettyImages

Pokrzywa – bomba witaminowa

Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło wielu składników odżywczych, w tym witaminy B5, a jedzona surowa – także witaminy C. Ponadto zawiera mangan, żelazo, magnez, wapń, krzem cynk, selen i miedź. Znana jest ze swoich właściwości moczopędnych, łagodzących niestrawności i biegunki, a także wzmacniających, odtruwających, antyalergicznych i przeciwreumatycznych. Można przygotowywać z niej napary, nalewki lub dodawać np. do sałatek lub koktajli.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek