
Nie tylko mąka pszenna nada się na placki, ciasto lub makaron. Inne składniki są nawet zdrowsze!

Mąka kukurydziana
Produkuje się ją z kukurydzy, nie jest zbyt często używana do codziennych potraw, dlatego dobrze sprawdzi się w awaryjnej sytuacji. Co ciekawe, na jej bazie można stworzyć pyszne placki lub aromatyczny sos.

Inne rodzaje mąki
MĄKA JAGLANA. Uwielbiana przez wegan, jest znacznie zdrowsza od klasycznej mąki pszennej. Nie ma glutenu, a jej wysoka zawartość błonnika dobrze wpływa na układ trawienny. Ten rodzaj mąki nada się do większości wyrobów, zwłaszcza ciast słodkich lub na pizzę. Dietetycy często polecają też mąkę owsianą, ale ta słabo wiąże, nie wyrośnie na niej ciasto.
MĄKA GRYCZANA. Łatwo rozpoznać mąkę gryczaną po kolorze, w smaku jest prawie identyczna jak kasza gryczana. Ma dużo minerałów, nie posiada też glutenu w składzie. Nie posłuży do deserów, ale świetnie nada się do placków, chleba lub sosów. Co ciekawe, czasem kasza może być też substytutem mąki, szczególnie w omlecie lub placku.

Mąka kokosowa, migdałowa lub arachidowa
Mąka na bazie bakalii lub kokosa? Tak! To świetny roślinny zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Sproszkowana miazga kokosa lub zmielone orzechy w formie mąki sprawdzą się w ciastach i panierkach. Przy słodkich wypiekach podobnie zadziałają zmiksowane bakalie. Jeśli mąka nie jest głównym składnikiem, to migdały lub orzechy włoskie posłużą jako zagęszczacz.