MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

Wychowanek wraca do Śląska. Trzeci transfer wicemistrzów Polski

Wychowanek wraca do Śląska. Trzeci transfer wicemistrzów Polski

Rewelacyjny obiad w Gliwicach? W tych 15 restauracjach można świetnie zjeść

Rewelacyjny obiad w Gliwicach? W tych 15 restauracjach można świetnie zjeść

Polecamy

Złodziejka wsiadła do auta strażnika miejskiego i zarządziła ucieczkę!

Złodziejka wsiadła do auta strażnika miejskiego i zarządziła ucieczkę!

Kraków zatańczy we wtorek "Poloneza Wolności". Okazja? Wyjątkowa

Kraków zatańczy we wtorek "Poloneza Wolności". Okazja? Wyjątkowa

Grecja zagrożona pożarami. Tak źle nie było nigdy

Grecja zagrożona pożarami. Tak źle nie było nigdy