Spis treści
Pogoda na początku jesieni jest w tym roku wyjątkowo łaskawa pod względem temperatury. Noce są już jednak chłodne, a i spadek wskaźnika na termometrze za dnia jest kwestią czasu. Do kiedy można zatem czekać ze zbiorem warzyw ciepłoludnych, jak pomidory i papryka?
Do kiedy zebrać pomidory gruntowe?
Najważniejszym kryterium jest pogoda. Zazwyczaj pozwala na utrzymanie ostatnich pomidorów na krzakach do połowy października. Trzeba zerwać je przed przymrozkami. Podobnie w przypadku papryki uprawianej w gruncie.
Ostatnie zrywanie prowadzimy tuż przed zapowiedzianymi przez meteorologów przymrozkami i najlepiej w pogodne, suche dni. Proces dojrzewania na krzaku hamuje już w momencie obniżenia się temperatury do 12 stopni Celsjusza.
Najlepiej, gdyby pomidory podczas zbiorów były suche. Jeśli będą wilgotne czy wręcz mokre, rozłóżmy je luźno w miejscu, w którym będą mogły wyschnąć. To ograniczy ryzyko rozwoju chorób. Gdy będziemy już sortować pomidory, uważajmy, by ich nie uszkodzić, nie obijać. Mogą pękać, a potem gnić.
Jak długo można przechowywać pomidory? Czy zielone po zerwane dojrzeją?
Im pomidor bardziej dojrzały, o intensywnej barwie i aromacie, tym krócej może być przechowywany. Nie musimy martwić się, gdy pomidory jeszcze nie w pełni dojrzały lub dopiero zaczęły się wybielać, rumienić. Mogą dłużej poleżeć i dojrzeją na słonecznym parapecie. Jeśli zależy nam na czasie i szybkim dojrzewaniu zebranych zielonkawych plonów, wystarczy położyć między nimi jabłka, które wydzielają etylen.
Eksperci Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Metodyce integrowanej produkcji pomidorów wskazują, że w profesjonalnych chłodniach:
- dojrzałe pomidory mogą być przechowywane w temperaturze 6-8ºC i wilgotności względnej powietrza w granicach 85-90 proc. przez kilka dni;
- częściowo dojrzałe owoce mogą być przechowywane w temperaturze 8- 13ºC przez 4-7 dni.
- owoce zielone, składowane w temperaturze 12-13ºC i wilgotności względnej powietrza 85-90 proc. mogą być przechowywane 4-6 tygodni.
Przeczytaj też: Czas zbiorów marchwi, selera i pietruszki. Jak przechować warzywa korzeniowe na zimę?
Dłuższe przechowywanie zielonych pomidorów (6-12 tygodni) umożliwiają specjalne komory o regulowanym składzie atmosfery (obniżona zawartość tlenu do 3% i zwiększone do 5% stężenie dwutlenku węgla). Przechowywane, niedojrzałe owoce po przeniesieniu do normalnych pomieszczeń o temperaturze 18-22ºC i wilgotności 85-90%, wybarwiają się już po kilku dniach.
