MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym...

Cukinia. 8 nietypowych, pysznych dań. Cukinia w roli głównej [PRZEPISY]

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym

Składniki na placki

3 młode cukinie
2 jajka
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy

Składniki na sos koperkowy
200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
pęczek koperku
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.

Zobacz również

Rehabilitacja dziecięca, chodzenie z pionizatorami, w starachowickim szpitalu

Rehabilitacja dziecięca, chodzenie z pionizatorami, w starachowickim szpitalu

37-latek spod Gorzowa został gigantem historii. Wygrał teleturniej o żużlu

37-latek spod Gorzowa został gigantem historii. Wygrał teleturniej o żużlu

Polecamy

Korupcja polityczna? – pytają radni w powiecie krakowskim. PiS rozlicza swoich

Korupcja polityczna? – pytają radni w powiecie krakowskim. PiS rozlicza swoich

Uniwersytet Rolniczy został właścicielem budynków przy al. Mickiewicza 24-28

Uniwersytet Rolniczy został właścicielem budynków przy al. Mickiewicza 24-28

Kolejne problemy Wisły Kraków. Straciła dwóch obrońców

Kolejne problemy Wisły Kraków. Straciła dwóch obrońców