Cukinia. 8 nietypowych, pysznych dań. Cukinia w roli głównej [PRZEPISY]
Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym
Składniki na placki
3 młode cukinie
2 jajka
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy
Składniki na sos koperkowy
200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
pęczek koperku
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.