5 z 12
Cukinia duszona Marii Szymczak...
fot. pixabay.com

Cukinia duszona Marii Szymczak

Składniki

2-3 młode cukinie
3-4 pomidory
2-3 cebule
olej
sól, pieprz
przyprawy ziołowe (szałwia,estragon i inne według upodobań)

Wykonanie

Cebule obrać, pokroić w plastry, podgotować w małej ilości wody na wolnym ogniu. Gdy woda odparuje, dodać 3-4 łyżki oleju. Dodać umyte, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory i dusić. Cukinie umyć i obrać (młode można pozostawić ze skórką), pokroić w kostkę i dodać do cebuli i pomidorów. Udusić tak, aby nie były zbyt miękkie. Przyprawić do smaku.
Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką ,ewentualnie jako dodatek do parówek lub kiełbasy. Dobra też jest na zimno z pieczywem, ewentualnie jako dodatek do zimnego mięsa lub wędlin.

6 z 12
Cukinia panierowana Marii Szymczak...
fot. 123 rf

Cukinia panierowana Marii Szymczak

Składniki
cukinie
mąka
sól
jajka
bułka tarta
olej

Wykonanie

Cukinie umyć, ewentualnie obrać, pokroić w skośne krążki o grubości około 1 cm, posolić. Oprószyć mąką, moczyć w rozbitym jajku, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Podawać z surówką.

7 z 12
Pasztet z cukinii Iwony Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Pasztet z cukinii Iwony Borowiec

Składniki

3 szklanki startej ze skórą cukinii
20 dag startego sera żółtego
4 jajka (białka ubite na pianę)
2 starte marchwie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz
tymianek
majeranek
gałka muszkatołowa

Wykonanie

Cukinię odcisnąć, dodać startą marchew, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, ser i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem i wysypanym bułką. Wlać masę i piec godzinę w 180 stopniach.
Pyszny na ciepło i na zimno jako elegancka przystawka podana z żurawiną.

8 z 12
Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz

Składniki

10 bardzo dużych pieczarek
1 średnia cukinia
1 filet z kurczaka
1 mała papryka zielona
1 mała papryka czerwona
200 g sera żółtego mozzarella
200g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej bazylii

Wykonanie
Pieczarki umyć, osuszyć. Oderwać delikatnie trzonki i zetrzeć je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek ułożyć na ruszcie postawionym na dużej formie. Posolić je i napełnić przygotowanym farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 30minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągnąć i posypać startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Podawać na ciepło, posypane posiekaną bazylią.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było