
Cukinia duszona Marii Szymczak
Składniki
2-3 młode cukinie
3-4 pomidory
2-3 cebule
olej
sól, pieprz
przyprawy ziołowe (szałwia,estragon i inne według upodobań)
Wykonanie
Cebule obrać, pokroić w plastry, podgotować w małej ilości wody na wolnym ogniu. Gdy woda odparuje, dodać 3-4 łyżki oleju. Dodać umyte, obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory i dusić. Cukinie umyć i obrać (młode można pozostawić ze skórką), pokroić w kostkę i dodać do cebuli i pomidorów. Udusić tak, aby nie były zbyt miękkie. Przyprawić do smaku.
Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką ,ewentualnie jako dodatek do parówek lub kiełbasy. Dobra też jest na zimno z pieczywem, ewentualnie jako dodatek do zimnego mięsa lub wędlin.

Cukinia panierowana Marii Szymczak
Składniki
cukinie
mąka
sól
jajka
bułka tarta
olej
Wykonanie
Cukinie umyć, ewentualnie obrać, pokroić w skośne krążki o grubości około 1 cm, posolić. Oprószyć mąką, moczyć w rozbitym jajku, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor. Podawać z surówką.

Pasztet z cukinii Iwony Borowiec
Składniki
3 szklanki startej ze skórą cukinii
20 dag startego sera żółtego
4 jajka (białka ubite na pianę)
2 starte marchwie
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
1 i 1/3 szklanki bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz
tymianek
majeranek
gałka muszkatołowa
Wykonanie
Cukinię odcisnąć, dodać startą marchew, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, ser i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem i wysypanym bułką. Wlać masę i piec godzinę w 180 stopniach.
Pyszny na ciepło i na zimno jako elegancka przystawka podana z żurawiną.

Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz
Składniki
10 bardzo dużych pieczarek
1 średnia cukinia
1 filet z kurczaka
1 mała papryka zielona
1 mała papryka czerwona
200 g sera żółtego mozzarella
200g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej bazylii
Wykonanie
Pieczarki umyć, osuszyć. Oderwać delikatnie trzonki i zetrzeć je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek ułożyć na ruszcie postawionym na dużej formie. Posolić je i napełnić przygotowanym farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 30minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągnąć i posypać startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Podawać na ciepło, posypane posiekaną bazylią.