Cukinia. Zobacz 7 TOP propozycji na dania z cukinią [PRZEPISY]
Sałatka z cukinią i rukolą
Składniki na sałatkę
garść liści rukoli,
cztery plastry młodej cukinii,
1/2 czerwonej cebuli,
1/4 żółtej papryki,
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Dan Cake,
łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,
Składniki na sos winegret
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Wykonanie
Sałatę umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Młodą cukinię zgrillować lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Posypać prażonym słonecznikiem.
Sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polać powstałym sosem.
Pokroić chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieścić w opiekaczu lub piekarniku, poczekać, aż staną się chrupiące.