
Cukinia z serem pieczona w piekarniku
Składniki
2 cukinie (średnie)
szklanka tartej bułki
jajko
łyżka mleka
pół szklanki startego sera
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Składniki na sos czosnkowy
2 obrane ząbki czosnku
300 ml jogurtu naturalnego
pieprz
Wykonanie
Cukinię umyć pod zimną wodą, przekroić na pół wszerz.
Potem każdą połówkę pokroić na mniejsze części, na przykład na sześć. W miseczce wymieszać jajko z mlekiem, dodać paprykę, wymieszać. W większej misce wymieszać tartą bułkę (robię tartą bułkę na bieżąco, więc mogę wybrać jej grubość, ale można użyć też zwykłej) i ser.
Panierować cukinię najpierw w jajku, a potem w tartej bułce. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć cukinie. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, cukinię piec około 10 minut lub dłużej, tym bardziej będzie chrupiąca. Podawać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy. Obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku dać do miseczki, dodać jogurt naturalny, doprawić pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Odstawić sos na przynajmniej 30 minut, żeby składniki się połączyły.

Sałatka z grillowaną cukinią
Składniki
1 cukinia
1 główka sałaty rzymskiej
250 g bobu
3 pomidory
4 jajka
150 g sera feta
sos czosnkowy
1 pęczek szczypiorku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek. Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Sałatkę polać sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z cukinią i rukolą
Składniki na sałatkę
garść liści rukoli,
cztery plastry młodej cukinii,
1/2 czerwonej cebuli,
1/4 żółtej papryki,
4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego Dan Cake,
łyżka oleju kokosowego/ słonecznikowego,
Składniki na sos winegret
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
4 łyżki oleju rzepakowe z pierwszego tłoczenia
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Wykonanie
Sałatę umyć w zimnej wodzie, osuszyć. Młodą cukinię zgrillować lub podsmażamy na patelni, aby zmiękła. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, tak by uzyskał złocisty kolor. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w cząstki. Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Posypać prażonym słonecznikiem.
Sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gdyby sos był za gęsty, można rozcieńczyć go odrobiną soku jabłkowego. Wyłożoną sałatkę polać powstałym sosem.
Pokroić chleb w podłużne paski. Kromki chleba umieścić w opiekaczu lub piekarniku, poczekać, aż staną się chrupiące.

Aromatyczny i słodki dżem z cukinii Janiny Czai
Składniki
2 i 1/2 kg obranej cukinii bez pestek
1 kg cukru
2 galaretki pomarańczowe
4 starte goździki
2 łyżki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
sok z połowy cytryny
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać cukrem, odstawić na 8 godz.
Następnie gotować godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać galaretki, dodać resztę składników i gotować około 30 minut dokładnie mieszając.
Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Przechowywać w chłodzie.