"Powodem wzrostu areału uprawy są zmiany w systemie regulacji rynku w UE, w tym głównie likwidacja kwot produkcji cukru. Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma także dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru", ocenia Piotr Szajner z kwietniowym numerze Rynku Rolnego, wydawane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Przeczytaj też: Produkcja buraków cukrowych wzrosła o 44%. A będzie więcej w sezonie 2017/2018
Rolnicy obawiają się niżych niż dotychczas cen cukru po uwolnieniu rynku (zakończeniu kwotowania). Spodziewane średnie plony to ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton. Produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton. "Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. W rezultacie konieczny będzie eksport 400-500 tys. t cukru", ocenia ekspert IERiGŻ.