https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowy likier z dodatkiem przyprawy do piernika [PRZEPIS]

Magdalena Maciejewska
Przepis na czekoladowy likier z dodatkiem przyprawy do piernika.

Magdalena Maciejewska prowadzi blog kulinarny paapilotkaa.pl, na którym umieszcza przepisy zaczerpnięte głównie od mamy, babci i teściowej.

Składniki

  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 200 ml wódki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie
Mleko wlać do rondelka i gotować na małym gazie. Do ciepłego mleka wrzucić pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia czekolady.

Do mleka czekoladowego dodać cukier puder oraz przyprawę do piernika i całość dokładnie wymieszać.
Do ostudzonego mleka wlać wódkę i gotowy likier włożyć do lodówki.
Jeżeli likier wyda się za mocny, można dolać więcej mleka.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska