Magdalena Maciejewska prowadzi blog kulinarny paapilotkaa.pl, na którym umieszcza przepisy zaczerpnięte głównie od mamy, babci i teściowej.
Składniki
- tabliczka czekolady mlecznej
- 100 g cukru pudru
- 1,5 szklanki mleka
- 200 ml wódki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie
Mleko wlać do rondelka i gotować na małym gazie. Do ciepłego mleka wrzucić pokruszoną czekoladę i cały czas mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia czekolady.
Do mleka czekoladowego dodać cukier puder oraz przyprawę do piernika i całość dokładnie wymieszać.
Do ostudzonego mleka wlać wódkę i gotowy likier włożyć do lodówki.
Jeżeli likier wyda się za mocny, można dolać więcej mleka.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN