
Sposoby na świeży chleb
Na liście produktów, które można zamrozić przed zbliżającymi się świętami, jest chleb. W bardzo niskiej temperaturze wytrzyma do 3 miesięcy, a po rozmrożeniu na pewno nie będzie czerstwy lub pełny zielonych plam. Najlepiej jest wydzielać kromki, które w plastikowych woreczkach z suwakiem powędrują do dolnych warstw lodówki. Piekarze przekonują także, że procesowi najlepiej poddawać wypieki na bazie zakwasu, te wykonane na samych drożdżach mogą się kruszyć po wyjęciu.

Czy można zamrozić bulion?
Bazą wielu zup lub sosów jest bulion. Ten także może trafić do zamrażalnika. Ważne, aby wywar był ostudzony i przelany do pojemników, które nie wyleją się w trakcie przechowywania.

Bigos prosto z zamrażalnika
Do czasochłonnych dań świątecznych zalicza się bigos. Przygotowanie idealnej kapusty wymaga czasu, mieszania i proporcji składników. Garnek pełen dobroci można przygotować wcześniej, zamrozić, a w trakcie świąt jedynie podgrzać.

Tego lepiej nie mrozić
Produktem, którego zdecydowanie lepiej nie mrozić, jest majonez. Wszelkie sałatki na bazie jaj i oleju powinny być wykonywane na bieżąco. Jedyne, co może być wcześniej przygotowane, to warzywa, ale też nie wszystkie. O ile zamrozimy pokrojone w kostkę marchewki i pietruszki, o tyle kiszone ogórki już dobrze nie zniosą procesu przechowywania.