Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i...
fot. PicturePartners/Getty Images

Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne

Majeranek

Majeranek dodawany jest najczęściej do dań mięsnych, zup i sosów sałatkowych. Roślina ta zawiera karwakrol i eugenol, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroniące komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Majeranek charakteryzuje się działaniem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, rozkurczającym i osłaniającym. Dzięki tym właściwościom wspomaga leczenie niestrawności, zgagi, wrzodów żołądka, a także zmian skórnych – trądziku i egzemy.

Zobacz również

Więcej nielegalnych migrantów z Jemenu i Somalii zatrzymanych przez straż graniczną

Więcej nielegalnych migrantów z Jemenu i Somalii zatrzymanych przez straż graniczną

Walczą o zabytkowe domy w Zakopanem. Otrzymali odznaczenie ZDJĘCIA

Walczą o zabytkowe domy w Zakopanem. Otrzymali odznaczenie ZDJĘCIA

Polecamy

Malta dziewiątym krajem, gdzie zagościły piłkarskie trójki

Malta dziewiątym krajem, gdzie zagościły piłkarskie trójki

Trzy gole Lewandowskiego w szalonym meczu! Wspaniały mecz Polaka przeciwko Valencii

Trzy gole Lewandowskiego w szalonym meczu! Wspaniały mecz Polaka przeciwko Valencii

Jacek Majchrowski: Kraków wykorzystał szansę na rozwój dzięki funduszom unijnym

Jacek Majchrowski: Kraków wykorzystał szansę na rozwój dzięki funduszom unijnym