9 z 12
Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie Joanny Tokarz

Składniki

5 szklanek mąki pszennej
600 g zsiadłego mleka
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną - posiekać. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać zsiadłe mleko, jeśli się klei - podsypać mąką.
Odrywać po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z masłem i szklanką mleka.

10 z 12
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki...
fot. KGW Konaszówka

Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki

Składniki

1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania

Wykonanie

Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza.
Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.

11 z 12
Siedliszowskie koziołki...
fot. archiwum

Siedliszowskie koziołki

Składniki
mąka pszenna (wiejska)
jajko
ser biały
kwaśne mleko lub maślanka
soda oczyszczona, tzw. „broza” lub „brojza”
sól
tłuszcz (smalec)
cukier puder

Wykonanie
Aby przygotować koziołki należy wziąć 1 kg mąki pszennej, „garstkę syra” ( 20-25 dag sera białego), szczyptę soli, około 1/2 litra kwaśnego mleka lub maślanki, 1 jajko i 2 łyżeczki „brojzy” (sody). Mąkę z serem wymieszać, zarobić z jajkiem. Zrobić gniazdo, wlać maślankę, posypać sodą. Poczekać chwilę, aż się wzburzy i zarobić ciasto. Ciasto grubo rozwałkować i kroić na koziołki (romby – 5x3 cm).
Smażyć na głębokim tłuszczu obustronnie ok. 4-6 minut. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Polecamy

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków