1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pomysły naszych Czytelników...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie pomysły naszych Czytelników na dania z wołowiny i wieprzowiny.

2 z 14
Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa Sylwii Ładygi

Składniki
50 dag mięsa wołowego na gulasz
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki smalcu
pomidory w puszce
ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!

3 z 14
Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. archiwum

Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie

Składniki
1 kg żeberek
cebula
olej
sól, pieprz
2 duże kwaskowate jabłka
mąka
łyżeczka nasion kopru
średnia kapusta

Wykonanie
Żeberka podzielić na równe części, oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do dusznicy. Na oleju, który pozostał ze smażenia, lekko zarumienić posiekaną cebulę, przełożyć do dusznicy z żeberkami. Całość posypać nasionami kopru, podlać 1/2 szklanki wody, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu.
Gdy żeberka będą prawie miękkie dodać drobno poszatkowaną kapustę i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 minutach dodać drobno utarte jabłka.
Wszystko wymieszać i gdy kapusta będzie miękka doprawić solą, pieprzem. Podawać z chlebem.

4 z 14
Schab po bałkańsku Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Schab po bałkańsku Agnieszki Sznajder

Składniki dla 6 osób

1 kg schabu bez kości 
pęczek cebuli dymki, biała i zielona część 
2 cebule 
3 ząbki czosnku 
czerwona papryka 
3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów 
40 dag pieczarek 
3 ogórki kiszone 
sól 
pieprz 
słodka i ostra papryka 
1/2 szklanki pomidorowej passaty 
bulion 

Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

NOWE
Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

ROZMOWA
Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

Zobacz również

Zamknięcie mostu Grunwaldzkiego sparaliżuje centrum Krakowa? Wiceprezydent uspokaja

Zamknięcie mostu Grunwaldzkiego sparaliżuje centrum Krakowa? Wiceprezydent uspokaja

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!