5 z 14
Wołowina po burgundzku Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Wołowina po burgundzku Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na dwie porcje

500 g wołowiny - karkówki
100 g boczku wędzonego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
2 marchewki
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 szalotki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
250 ml bulionu wołowego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
2 liście laurowe
3 gałązki natki pietruszki
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie

W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się zrumieni, przełożyć go do miseczki. Do wytopionego tłuszczu dodać drugą łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła i podsmażyć z każdej strony wołowinę pokrojoną w kostkę. Gdy wołowina się zrumieni przełożyć ją z garnka do miski.
Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem (ok. 5 minut). Dodać marchewkę obraną i pokrojoną w plasterki. Posypać mąką (najlepiej przesianą żeby nie zrobiły się grudki), wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i wino, dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego, dodać mięso, boczek, posiekane zioła i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i zapiekać przez ok. 1-1,5 godz do miękkości mięsa.
Jeżeli ktoś nie ma naczynia żaroodpornego to można wszystko dusić w garnku pod przykryciem na średnim ogniu. Raz na jakiś czas trzeba przemieszać wołowinę żeby się nie przypaliła, a w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.
W międzyczasie na patelni na drugiej łyżce masła podsmażyć szalotki (jeżeli są małe podsmażyć w całości natomiast większe przekroić na połówki). Dodać pieczarki  - najlepiej kupić jak najmniejsze, aby dodać kapelusze w całości. Jeżeli mamy duże pieczarki to pokroić je na większe kawałki i podsmażyć aż się zarumienią.
Gdy wołowina będzie gotowa, dodać pieczarki z szalotkami, wymieszać i możemy cieszyć się fantastycznym smakiem wołowiny, która najlepiej smakuje ze świeżą bagietką.

6 z 14
Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną Agnieszki Delkowskiej

Składniki
1 główka kapusty białej, poszatkowanej
1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
około 30 dag wędliny (szynka, kiełbasa)
1 duża, drobno pokrojona cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
2 szklanki bulionu lub wody
ugotowany makaron typu łazanki 
olej, masło

Wykonanie
Kapustę przesmażyć na łyżce oleju i dwóch łyżkach masła. Zalać bulionem i dusić do miękkości.
Boczek wytopić, dodać cebulę i wędlinę i zarumienić.
Zrumieniony boczek i wędliny dodać do kapusty. Wymieszać i dusić razem około 10 minut
Kapustę połączyć z ugotowanym makaronem, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

7 z 14
Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami Koła Gospodyń z...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami Koła Gospodyń z Białki

Składniki

kilogram schabu bez kości
4 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
słoik pomidorów suszonych w oleju
masło
łyżka miodu
kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól, pieprz

Wykonanie

Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką.
Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.

8 z 14
Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń...
fot. archiwum

Tradycyjne gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
1 duża kapusta 
2  kg mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki) 
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku 
2 woreczki ryżu (po 100 gram) 
2 woreczki kaszy mazurskiej  
5 łyżki oleju
pieprz, sól, ulubione przyprawy

Składniki na sos
 
1 litr wody 
1 koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory 
5 łyżek śmietany 18% 
3 łyżki mąki pszennej  
natka  pietruszki 
2 kostki rosołowe

Wykonanie
Na samym początku należy zagotować kapustę,  ryż i kaszę. Mamy wtedy czas na przyrządzenie mięsnego farszu. Cebulkę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić około 20 minut. Ugotowany i odcedzony ryż oraz kaszę przełożyć do mięsnej masy. Dodać przyprawy, czosnek i dokładnie wymieszać. 
Z ugotowanej kapusty usunąć zgrubiałe części liści. Liście oddzielić. Gotowy farsz nakładać na liście kapusty i formować gołąbki, następnie ułożyć w gęsiarce. Zalać lekko osolonym wrzątkiem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.  
Sos. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Następnie w kubku wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką. Po wymieszaniu wlać powoli do wywaru, ciągle mieszając. Zagotować i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli sos będzie kwaśny przez koncentrat, należy wtedy dodać łyżkę cukru. 
Gotowe gołąbki polać sosem.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie planuje wielkie inwestycje

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Zobacz również

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Wystawa ikon motoryzacji w Galerii Krakowskiej. Można zobaczyć legendarne pojazdy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?