
Kliknijcie w galerię i zobaczcie pomysły naszych Czytelników na dania z wołowiny i wieprzowiny.

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa Sylwii Ładygi
Składniki
50 dag mięsa wołowego na gulasz
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki smalcu
pomidory w puszce
ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć. Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!

Żeberka wieprzowe ze świeżą kapustą Koła Gospodyń Wiejskich w Ropie
Składniki
1 kg żeberek
cebula
olej
sól, pieprz
2 duże kwaskowate jabłka
mąka
łyżeczka nasion kopru
średnia kapusta
Wykonanie
Żeberka podzielić na równe części, oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przełożyć do dusznicy. Na oleju, który pozostał ze smażenia, lekko zarumienić posiekaną cebulę, przełożyć do dusznicy z żeberkami. Całość posypać nasionami kopru, podlać 1/2 szklanki wody, szczelnie przykryć i dusić na małym ogniu.
Gdy żeberka będą prawie miękkie dodać drobno poszatkowaną kapustę i dalej dusić od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 minutach dodać drobno utarte jabłka.
Wszystko wymieszać i gdy kapusta będzie miękka doprawić solą, pieprzem. Podawać z chlebem.

Schab po bałkańsku Agnieszki Sznajder
Składniki dla 6 osób
1 kg schabu bez kości
pęczek cebuli dymki, biała i zielona część
2 cebule
3 ząbki czosnku
czerwona papryka
3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów
40 dag pieczarek
3 ogórki kiszone
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
1/2 szklanki pomidorowej passaty
bulion
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.