Dania mięsne. TOP 12 dań z wieprzowiną i wołowiną naszych Czytelników [PRZEPISY]
Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami Koła Gospodyń z Białki
Składniki
kilogram schabu bez kości
4 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
słoik pomidorów suszonych w oleju
masło
łyżka miodu
kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól, pieprz
Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką.
Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.