Dania wegetariańskie. Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz [PRZEPISY]
Burgery z kaszy jaglanej i płatków owsianych
Składniki
1,5-2 l wody
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1/2 puszki kukurydzy
3/4 puszki czerwonej fasoli
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli szczypta kolendry
4 bułki wieloziarniste (grahamki)
2 pomidory
4 ogórki konserwowe
sałata rzymska
ulubiony wegański majonez lub sos czosnkowy
Wykonanie
Kaszę jaglaną gotować na średnim ogniu, posolić, poczekać aż wchłonie wodę oraz napęcznieje. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Większość fasoli zblendować na mus, pozostałą lekko pokroić i wsypać do przestygniętej kaszy jaglanej. Dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki owsiane, oliwę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, wymieszać za pomocą łyżki. Kotlety uformować dłońmi. Piec przez około 30 minut, aż wytworzy się chrupka skorupka. Bułki przekroić na pół, posmarować spód sosem, pokroić pomidory, ogórki, nałożyć sałatę rzymską oraz upieczone burgery, przykryć bułką.
Przepis Joanny Kądziołki