Na wigilijnym stole zazwyczaj goszczą pierogi z kapustą i grzybami leśnymi. Dziś proponujemy nieco inne pierogi na wigilijny stół: z kapustą i pieczarkami. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop.
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz
- opakowanie kiszonej kapusty (ok. 400 g)
- 500 g pieczarek
- cebula
- oliwa
- sól, pieprz
Dodatkowo
- jajko
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło pokrojone w małe kawałki. Następnie dodaj jajka roztrzepane z śmietaną. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło do rąk, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Farsz: Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podduś na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie pokrój kapustę. Gdy pieczarki będą już prawie miękkie, dodaj kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut.
W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją. Gdy kapusta zmięknie, dodaj przesmażoną cebulkę, przypraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do przestygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wycinaj z niego niewielkie koła (lub kwadraty). Na każdego z nich wyłóż niewielką ilość ciasta, a następnie sklej brzegi. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubeczku roztrzep jajko. Posmaruj nim każdego pieroga.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pierogi piecz ok. 20 minut. Podawaj z sosem czosnkowym.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
