Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Bezglutenowe pierogi z masą makową Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]

Bezglutenowe pierogi z masą makową Andżeliki Knop

Składniki
100 g mąki ryżowej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki gryczanej
3 łyżki skrobi z tapioki
szczypta soli
łyżka przyprawy do piernika
150 ml ciepłej wody
masa makowa

Wykonanie

Mąkę ryżową, jaglaną i gryczaną oraz skrobię z tapioki przesiać do miski, dodać sól, skrobię i przyprawę do piernika.
Stopniowo dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne. Gdy już uzyskamy porządny efekt, podzielić je na trzy części. Każdą z nich rozwałkować na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wyciąć pierogi.
Następnie nałożyć na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie skleić. 
Gotowe pierożki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zobacz również

Magiera: Brak Patryka Klimali to moja decyzja

NOWE
Magiera: Brak Patryka Klimali to moja decyzja

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Dawid Kroczek: Teraz role się odwróciły

Polecamy

Ekstraliga rugby: Kolejka wielkich rozstrzygnięć, absolutny hit w Krakowie

Ekstraliga rugby: Kolejka wielkich rozstrzygnięć, absolutny hit w Krakowie

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka

Niebezpieczny incydent w Rzymie. Na głowę Novaka Djokovicia spadła butelka

Wisła Kraków dostała gratulacje za Puchar Polski. Przyszły nawet z… Paryża!

Wisła Kraków dostała gratulacje za Puchar Polski. Przyszły nawet z… Paryża!