Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników
Zapiekanka z brokułami, fetą i makaronem Aleksandry Faiks
Składniki
1 brokuł
pół paczki fety
wędlina 100 g (szynka, boczek, co macie w lodówce)
100 g serka topionego
makaron kokardki
3/4 szklanki wody
100 g żółtego sera
przyprawy
Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i wymyć. Ugotować kilka minut w lekko osolonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć.
3/4 szklanki wody wlać do garnka, wrzucić serek topiony i odrobinę startego żółtego sera. Podgrzać i mieszać do roztopienia. Równocześnie ugotować al dente makaron. Odcedzić
Pokroić fetę. Do garnka z makaronem wrzucić miękki brokuł, szynkę i trochę startego sera. Wymieszać.
Wszystko wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać fetę i zalać sosem.
Posypać pozostałym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 min.