
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne i szybkie dania z makaronem.

Szpinakowe tagliatelle z łososiem
Składniki
1,5 szklanki mąki
1 duża garść szpinaku
1 jajko
1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
300g fileta z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
100ml śmietanki 30%
4 łyżki pestek granata
pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.
Przepis Joanny Tokarz

Zapiekanka makaronowa: makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Składniki
1 średnia dynia
400 g makaronu papardelle
300 g mięsa z uda kurczaka
300 ml śmietany 30 proc. (np. od OSM Piątnica)
2 średnie pory
300 miąższu z dyni
3 łyżki masła
6 listków świeżej szałwii
10 listków świeżej bazylii
100 g tartego żółtego sera
4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160 stopniach przez ok. 20 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.

Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem
Składniki
400 g makaronu tagliatelle
100 g borowików (świeże lub mrożone)
150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol)
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
250 ml słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone lub świeże i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem.
Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.