
Malecka zapiekanka z makaronem
Składniki
1/2 kg makaronu wstążki
30 dag wędliny
20 dag pieczarek
1 cebula
1 puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego
tłuszcz, sól, pieprz, wegeta
Wykonanie
Makaron ugotować, wędlinę pokroić w paseczki i podsmażyć. Pieczarki i cebulę pokroić, a następnie osobno podsmażyć. Wszystko połączyć razem, układać warstwowo, dodać kukurydzę i połowę żółtego sera, startego na grubych oczkach. Jeszcze raz wymieszać, dobrze doprawić. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać resztą sera i zapiec w piekarniku.

Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza
Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód. Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.
Przepis Joanny Tokarz

Makaron spaghetti w kremowym sosie z bobem i szynką parmeńską
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Spaghetti
300 g bobu
120 g boczku w kawałkach
100 g serka mascarpone
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta pieprzu
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzając, zostawić 1/2 szklanki wody. Ugotować bób, ostudzić i obrać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczek, dodać ser mascarpone i podlać wodą z gotowania makaronu. Dodać bób, makaron i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić szczyptą pieprzu.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Makaronowy lunchbox z kurczakiem
Składniki
150 g makaronu świderki
5 pomidorów koktajlowych
łyżka czerwonej pasty curry
100 g filetu z kurczaka
łyżka oleju kokosowego
cebula
czosnek
sól
pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażyć. Dodać pastę curry i pokrojonego kurczaka - wszystko razem usmażyć do miękkości.
Dodać pomidory koktajlowe i ugotowany makaron - podgrzać kilka minut.
Całość posypać świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Przepis Sylwii Ładygi