
Makaron pełnoziarnisty z wędzonym łososiem i koperkiem
Składniki na dwie porcje:
150 g makaronu Lubella Pełne Ziarno Świdry
200 g wędzonego łososia
pół cebuli
łyżeczka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml śmietany 30 proc.
koperek
cytryna
świeżo zmielony pieprz
sól
Wykonanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z masłem. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i podsmażamy chwilę. Dorzucamy drobno pokrojonego wędzonego łososia. Smażymy kilka minut, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Po chwili skrapiamy sokiem z połowy cytryny, posypujemy drobno posiekanym koperkiem i wlewamy śmietanę.
Dodajemy makaron i całość mieszamy ok. 1 min.
Przed podaniem możemy posypać dodatkową porcją koperku. Podajemy z cząstką cytryny.

Oryginalna włoska carbonara według Matteo Brunetti
Składniki
120 g spaghetti
2 jajka
30 g pecorino
15 g parmigiano
100 g pancetta (lub guanciale albo boczku)
pieprz do smaku
woda (wrzątek w garnku)
2 łyżki soli (do wody)
Wykonanie
Pancettę kroimy w nieduże paski i przesmażamy lekko na patelni. Pecorino i parmigiano ścieramy na drobnej tartce. W misce roztrzepujemy jajka i dodajemy starty ser (zostawiając odrobinę dla dekoracji). Do masy dodajemy sporą ilość pieprzu. Sosu nie należy już solić, ponieważ ser i pancetta są wystarczająco słone.
Gotujemy makaron w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu, odsączamy go i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy sos, mieszamy delikatnie podgrzewając całość. Jajka powinny się zagęścić, ale nie ściąć. Dodajemy część przesmażonej pancetty i ponownie mieszamy.
Wykładamy na talerz, dekorujemy pozostawionym serem i pancettą.

Pomysł na szybki obiad: makaron z grzybami
Składniki
1/2 kg borowików (mogą być mrożone)
25 dag makaronu rurki (lub innego)
25 dag sera żółtego (gouda)
duża cebula
20 dag masła
szklanka śmietanki kremówki
sól, pieprz, wegeta
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Borowiki pokroić na ćwiartki, sparzyć około 2 minut i odcedzić. Cebulkę pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle. Dodać borowiki, dusić około 7-10 minut, w zależności od wielkości grzybów.
Do borowików dolać śmietankę i przyprawić do smaku. Dołożyć makaron, posypać pietruszką, wszystko delikatnie podgrzać około 2 minut (jeżeli potrawa jest zbyt gęsta, można dodać śmietanki). Tak przygotowaną potrawę posypać utartym żółtym serem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Zobacz też: Zobacz TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem

Spaghetti ze szpinakiem i brązowymi pieczarkami i sezamem (2 porcje)
Składniki:
100 g makaronu Lubella Spaghetti
120 g brązowych pieczarek
100 g świeżego szpinaku
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki masła klarowanego
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku
2 łyżeczki sezamu do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
Kiedy pieczarki będą lekko podpieczone, wlać bulion, dodać szpinak i - często mieszając - smażyć, aż szpinak „zwiędnie”.
Doprawić sosem sojowym, szczyptą soli, pieprzu oraz gałką muszkatołową.
Przełożyć makaron, wlać wodę pozostałą z gotowania makaronu, wymieszać i smażyć, aż płyn się zagęści.
Przed podaniem posypać sezamem.