
Sałatka ze świdrami z awokado, pieczoną dynią i szynką szwarcwaldzką (2 porcje)
Składniki:
120 g makaronu Lubella Świdry
140 g dyni
100 g szynki szwarcwaldzkiej
100 g pomidorków koktajlowych
1/2 awokado
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki świeżego tymianku
szczypta soli, pieprzu do smaku
2 łyżki prażonego słonecznika do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzić.
Kawałki dyni doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz listkami tymianku, skropić 1 łyżką oliwy i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Piec przez 30 minut.
10 minut przed końcem pieczenia do dyni dodać zwinięte plastry szynki.
Upieczoną dynię, pomidorki oraz awokado pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać z makaronem.
Dwie łyżki oliwy, sok z cytryny oraz syrop klonowy połączyć i polać sałatkę.
Posypać prażonym słonecznikiem.