1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne i...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne i szybkie dania z makaronem.

2 z 14
Szpinakowe tagliatelle z łososiem...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Szpinakowe tagliatelle z łososiem

Składniki 
1,5 szklanki mąki 
1 duża garść szpinaku 
1 jajko 
1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
300g fileta z łososia  
2 łyżki oliwy z oliwek 
100ml śmietanki 30% 
4 łyżki pestek granata 
pieprz do smaku
 
Wykonanie 
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.

Przepis Joanny Tokarz

3 z 14
Zapiekanka makaronowa: makaron zapiekany w dyni z porem i...

Zapiekanka makaronowa: makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Składniki

1 średnia dynia
400 g makaronu papardelle
300 g mięsa z uda kurczaka
300 ml śmietany 30 proc. (np. od OSM Piątnica)
2 średnie pory
300 miąższu z dyni
3 łyżki masła
6 listków świeżej szałwii
10 listków świeżej bazylii
100 g tartego żółtego sera
4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160 stopniach przez ok. 20 minut.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.

4 z 14
Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem...

Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem

Składniki
400 g makaronu tagliatelle
100 g borowików (świeże lub mrożone)
150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol)
2 średnie cebule
1 łyżka oleju
250 ml słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone lub świeże i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem.
Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

NOWE
Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

Zobacz również

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga