Wystarczy pięć składników i pyszne ciasteczka gotowe! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Anna Hoszowska.
Składniki:
- ser biały - 1/2 kg
- mąka pszenna - 1/2 kg
- masło – 1/2 kg
- wiórki kokosowe – 150 g
- cukier perlisty – 200 g
- mąka do posypywania stolnicy
Wykonanie
Wymieszać razem ser, mąkę pszenną oraz masło (opcjonalnie margarynę). Wyrobić gładkie zwarte ciasto, a następnie odstawić go do lodówki na 1-2 godziny.
Dobrze schłodzone ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na wysokość około 3-5 mm. W trakcie wałkowania wierzch ciasta posypywać wiórkami kokosowymi i cukrem perlistym. Wybraną foremką powycinać z ciasta ciasteczka.
Piec w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku ok. 20 minut. Po wypieczeniu ostudzić i poczekać chwilkę, aż stanę się chrupiące.

Wideo