Przepisem na pyszne ciasto na weekend podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce.
Składniki
- 30 dag maki
- 20 dag margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
Dodatkowo
- 3 białka
- szklanka cukru
- dżem
- migdały
Składniki na masę
- 1/2 litra mleka
- 2 cukry waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- 2 łyżki mąki krupczatki
- kostka margaryny
Wykonanie
Margarynę, mąkę z proszkiem, żółtka i śmietanę wymieszać, zarobić ciasto, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie blachy. Trzy białka ubić ze szklanką cukru, posmarować oba ciasta dżemem (np. z czarnej porzeczki) i nałożyć ubitą pianę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
Masa. Jajka i cukry ubić, dodać mąkę, wymieszać i wlać na gotujące się mleko, ugotować. Ostudzić, utrzeć margarynę i wcierać po łyżce ugotowanego budyniu.
Źródło: Dzień Dobry TVN
