Desery z serkiem mascarpone: z biszkoptami, galaretką, sernik i ciasta z mascarpone oraz tort tiramisu [PRZEPISY]
Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone
Składniki na spód
200 g herbatników maślanych
2 łyżki masła
Składniki na masę serową
500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
500 g mascarpone
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2szklanki drobnego cukru
5 jajek
2 żółtka
Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przepis Łukasza Żurka z Ażurkowego Sernika