6 z 11
Poprzednie
Następne
Desery z serkiem mascarpone: z biszkoptami, galaretką, sernik i ciasta z mascarpone oraz tort tiramisu [PRZEPISY]
Deser z kremem mascarpone, chałwą i różaną konfiturą
Składniki
300 ml śmietanki 36% (np. OSM Piątnica)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150 g serka mascarpone od OSM Piątnica
150 g chałwy kakaowej
6 łyżeczek konfitury różanej
1 pomarańcza
Wykonanie
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, połowę pokruszonej chałwy i wymieszać.
Na spód pucharków do deserów wyłożyć po łyżeczce konfitury różanej, a następnie wcześniej przygotowany krem. Posypać pozostałą pokuszoną chałwą i udekorować filetami z pomarańczy.
Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy