Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dieta w ciąży. Postaw na zdrowe kasze [PORADNIK]

mad
Co jeść w ciąży, żeby było zdrowo? Postaw na kasze!
Co jeść w ciąży, żeby było zdrowo? Postaw na kasze! materiały prasowe
Dieta w ciąży. Nie od dziś wiadomo, że zdrowa dieta w ciąży jest niezwykle ważna nie tylko dla prawidłowego rozwoju maluszka, ale też dla zachowania dobrego samopoczucia i formy przyszłej mamy. Zapytacie – zdrowa dieta, czyli jaka? Taka, która oparta jest na składnikach będących bogactwem witamin. Jeśli tak to bez wątpienia nie może zabraknąć w niej sycących kasz. Przekonajcie się dlaczego!

Przyjmuje się, że u kobiet w ciąży, ze względu na ich wyjątkowy stan, zwiększa się zapotrzebowanie na wybrane witaminy i minerały – głównie kwas foliowy, jod i witaminę B6, ale nie tylko.
W czasie ciąży przyszłe mamy powinny zadbać też o dostarczenie organizmowi cynku, witaminy PP, żelaza, witaminy B1 oraz B2, a także witaminy E, C, A, B12 i magnezu. Wiele powyższych składników dostarczają kasze. Co więcej, należą one do produktów mało przetworzonych, zawarte w nich węglowodany rozkładają się powoli, a uwolniona glukoza dostarcza energii na długi czas.
W diecie ciężarnej warto przewidzieć miejsce szczególnie dla trzech rodzajów kasz – jaglanej, gryczanej oraz jęczmiennej.

Kasza jaglana: nie zakwasza organizmu

Kwas foliowy to pierwsza z witamin, jaką zaleca się suplementować kobiecie w ciąży. Nie bez powodu – ma szczególne znaczenie w pierwszych miesiącach ciąży, gdy kształtuje się mózg, rdzeń kręgowy i cały układ nerwowy maluszka. Kwas foliowy znajdziemy na przykład w kaszy jaglanej.
– Ta wytwarzana z łuskanych ziaren prosa kasza jest niezwykle odżywcza – mówi Katarzyna Świętochowska, ekspert marki Halina. – Jako jedyna z kasz ma odczyn zasadowy i tym samym nie zakwasza organizmu.
Kasza jaglana zawiera też cynk, mangan, miedź, żelazo i fosfor. Kasza jaglana to świetna propozycja zarówno na śniadanie (możemy nią śmiało zastąpić tradycyjną owsiankę z ulubionymi owocami), jak i na obiad – stanowi doskonały składnik faszerowanych papryk, cukinii czy bakłażanów.

Kasza gryczana: bogactwo magnezu u królowej wśród kasz

Kolejną odmianą kaszy, która zasługuje na szczególną uwagę przyszłych mam jest kasza gryczana. Nie bez powodu nazywana królową wśród kasz – jest bogatym źródłem białka i węglowodanów oraz błonnika. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a jednocześnie zbliżone wartością oraz strawnością do białek roślin strączkowych.
Kasza gryczana zawiera też magnez, witaminę E oraz żelazo, potas i wapń. Kasza gryczana daje wiele możliwości dla kulinarnych eksperymentów.

W przypadku kaszy jęczmiennej pole kulinarnego manewru jest duże. Można zrobić na przykład pożywny krupnik.
W przypadku kaszy jęczmiennej pole kulinarnego manewru jest duże. Można zrobić na przykład pożywny krupnik. materiały prasowe

Miłośniczki wyrazistych smaków mogą sięgnąć po kaszę gryczaną prażoną – jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ciemnych, aromatycznych sosów. Nadaje się też na farsz do pierogów, a w formie zblendowanej z dodatkiem duszonej cebulki będzie smaczną i pożywną pastą do kanapek.
– Przyszłe mamy, które stawiają na mniej wyraziste smaki mogą z kolei sięgnąć po kaszę gryczaną białą. Jest delikatniejsza w smaku od kaszy prażonej, a jej trójkątne, kremowe ziarna powstają w wyniku obłuskania gryki, która następnie jest podsuszana, aby nadać kaszy odpowiedni poziom wilgotności – mówi ekspert.

Kasza jęczmienna: w sam raz na typowe, ciążowe problemy

Wiele przyszłych mam w pewnym okresie ciąży zaczyna borykać się z wahaniami poziomu cukru. W takiej sytuacji dieta ma niebagatelne znaczenie, a kasza jęczmienna może stać się dla niej bazą, gdyż cechuje ją niski indeks glikemiczny, co jest istotne przy problemach z utrzymaniem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

W przypadku kaszy jęczmiennej pole kulinarnego manewru jest duże. Można zrobić na przykład pożywny krupnik.
W przypadku kaszy jęczmiennej pole kulinarnego manewru jest duże. Można zrobić na przykład pożywny krupnik. materiały prasowe

W przypadku kaszy jęczmiennej pole kulinarnego manewru jest równie duże – możemy sięgnąć po kaszę jęczmienną grubą i użyć ją jako składnika zup, zapiekanek czy farszów. Do wyboru mamy też kaszę jęczmienną pęczak, wyprodukowaną z całych ziaren jęczmienia. Świetna do sałatek ze świeżymi warzywami i lekkim dressingiem lub jako baza do pęczotto np. z pieczarkami lub zdrową dynią.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska