5 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Sałatka z serem feta,szpinakiem i malinami

Składniki:
Maliny -60 g (1 garść)
Szpinak – 2 garście
Ser feta 50 g
Słonecznik 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie:
1.Wyłóż szpinak na talerz
2.Pokrój ser w drobną kostkę, dodaj do szpinaku
3.Upraż nasiona słonecznika na suchej patelni i dodaj do sałatki
4.Na koniec udekoruj malinami i polej oliwą z oliwek

6 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Jajko z hummusem i rzodkiewkami

Składniki:
Pomidory koktajlowe 5 sztuk
Jaja kurze 1 sztuka
Rzodkiewka 2 sztuki
Humus klasyczny 2 łyżeczki
Szczypiorek, pieprz

Przygotowanie:
1.Ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój na pół
2.Nałóż po łyżeczce hummusu na każdą połówkę
3.Podaj z rzodkiewkami i pomidorkami koktajlowymi
4.Posyp szczypiorkiem

7 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Szpinakowa rolada z hummusem i łososiem

Składniki:
Jaja kurze 2 sztuki
Pomidory koktajlowe 5 sztuk
Humus klasyczny 8 łyżeczek
Szpinak 2 garście
Łosoś wędzony 40 g
Mąka gryczana 1 łyżka
Czosnek 1 ząbek
Szczypiorek, oliwa,sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Szpinak zblenduj lub posiekaj bardzo dokładnie
2.Rozgrzej patelnię, dodaj szpinak oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
3.Szpinak przełóż do kubka lub blenderem
4.Dodaj dwa jajka i łyżkę mąki gryczanej
5.Zblenduj całość na gładką masę
6.Rozgrzej patelnię do naleśników i usmaż masę szpinakową z dwóch stron
7.Przełóż naleśnik na talerz, posmaruj humusem, a na środku ułóż w linii równej łososia
8.Zawiń ciasno i pokrój na 1 cm plasterki lub przekrój rolkę na pół
9.Posyp szczypiorkiem. Dodaj pomidorki koktajlowe

8 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Pasztet z bakłażana i suszonych pomidorów

Składniki:
Fasola czerwona w zalewie 400 g
Bakłażan 200 g
Suszone pomidory w oleju 10 sztuk
Cebula 100 g
Słonecznik 10 łyżek
Siemię lniane mielone 5 łyżeczek
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona
Pieprz, sól, chili mielone

Przygotowanie:
1.Bakłażana owijamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut
2.Po wyciągnięciu bakłażana z piekarnika, studzimy go, usuwamy pestki i wyciagamy miąższ
3.Cebulę podsmażamy z czosnkiem na oleju
4.Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory suszone i podsmażamy przez chwilę. Ściągamy z palnika
5.Do garnka dorzucamy fasolę i bakłażana i słonecznika. Doprawiamy papryką, pieprzem, solą i miksujemy wszystko na gładką masę. Możemy użyć blendera.
6.Do masy dokładamy zmielone siemię lniane. Jeśli masa wydaje się nam zbyt sucha, można dodać zalewy z pomidorów suszonych
7.Przekładamy pasztet do foremki i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

To koniec Hali Forum w Krakowie. Ma pojawić się tutaj coś nowego

To koniec Hali Forum w Krakowie. Ma pojawić się tutaj coś nowego

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

Zobacz również

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji