Nasza Loteria

Dojrzewa rokitnik, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie tylko poprawia odporność. Kiedy zrywać owoce rokitnika? Jak ominąć ciernie?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Rokitnik wciąż jest w Polsce niedoceniany, a to źródło wielu witamin i cennych składników odżywczych. Co przyrządzisz z rokitnika? Oto przepisy.
Rokitnik wciąż jest w Polsce niedoceniany, a to źródło wielu witamin i cennych składników odżywczych. Co przyrządzisz z rokitnika? Oto przepisy. pixabay.com/gogoton
Rokitnik odznacza się intensywnie pomarańczowymi owocami o owalnym kształcie. Co ciekawe, moc witamin kryje się także w liściach pospolitego krzewu. Ciernie z kolei stanowią kryjówkę dla ptaków. W okresie jesiennym warto sięgać po ten naturalny witaminowy wspomagacz. Przetwory z rokitnika? Nalewki? Dobrze je mieć w domu. W niektórych miejscach roślina objęta jest ochroną. Gdzie więc zrywać owoce? Do kiedy potrwa sezon? Oto wszystko, co powinieneś wiedzieć o rokitniku.

Spis treści

Rokitnik - witamin ma pod dostatkiem. Na co pomoże?

W porównaniu do innych roślin, rokitnika uznaje się za jedną z bardziej wartościowych ze względu na znacznie wyższą zawartość witamin. Podobnie jak dzika róża, posiada spore stężenie witaminy C.

Na przykład – witaminy A ma 3 razy więcej niż marchew, witaminy C – 10 razy więcej niż pomarańcze, a przeciwstarzeniowej witaminy E czterokroć więcej niż pestki słonecznika, czytamy na stronie Lasów Państwowych.

Z kolei Polski Związek Działkowców dodaje, że jeśli chodzi o witaminę A, rokitnik ma jej najwięcej spośród wielu roślin leśnych lub ogrodowych. Krzew to też źródło m.in. minerałów oraz flawonoidów.

W okresie jesienno-zimowym przetwory z rokitnika mogą wspomóc organizm. Poprawiają odporność, gdy na zewnątrz czai się przeziębienie, dodatkowo poprawiają krążenie, obniżają cholesterol, wspomagają trawienie, przyspieszają gojenie ran, a także działają antybakteryjnie. Z walorów rośliny korzysta również przemysł kosmetyczny.

Polski superfood. W tych miejscach znajdziesz rokitnika

Mówi się, że rokitnik to jedna z najcenniejszych roślin. Co roku eksperci przekonują, że to nie egzotyczne jagody goji czy acai, a właśnie polski krzew powinien być w kraju popularyzowany jako superfood. Najwięcej rokitników można znaleźć na Pomorzu, występują jako gatunki częściowo chronione w okolicach wydm i klifów, łatwo je też dostrzec w dolinach rzek. Wielu wybiera uprawę na własną rękę w ogrodzie lub na działce.

Kiedy zrywać owoce rokitnika?

Jedni sięgają po owoce już we wrześniu, doświadczeni ogrodnicy czekają jednak do pierwszych przymrozków. Połowa października to także dobry czas na zerwanie drogocennych pomarańczowych kuleczek. Tam, gdzie owoce rosną dziko, nie wolno go zbierać, jest pod ochroną. Lepiej wybrać rodzaje uprawne.

Jak zbierać owoce? Uwaga, łatwo pękają

Z owocami rokitnika trzeba obchodzić się delikatnie, łatwo pękają. Dodatkowo przy ogonkach można nadziać się na ciernie. Najlepiej zamrozić pełne gałązki z owocami, wtedy łatwo się je obierze. Niektórzy stosują też metodę potrząsania krzewu i zbierania opadłych kulek, istnieje jednak ryzyko, że większość zbiorów ulegnie zniszczeniu. Owoce można spożywać na surowo, ale ich kwaśny i nieco cierpki smak może zniechęcić. Podobnie jak pigwa czy dzika róża dużo lepiej sprawdzają się w przetworach i nalewkach.

Na rynku dostępne są słodzone soki z rokitnika, jak i naturalne – oczywiście w miarę możliwości lepiej wybierać te drugie. Otwartą butelkę soku przechowywać należy w lodówce najczęściej nie dłużej niż 7 dni, co warto wziąć pod uwagę, decydując się na zakup produktu o określonej objętości, czytamy na stronazdrowia.pl.

Przepisy z rokitnikiem. Zobacz, co przyrządzisz z sezonowych jesiennych owoców:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

NaM - Podlaskie ligawki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska