1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay.com/Ralphs_Fotos
Już niedługo ruszy sezon na czarny bez
Owoce czarnego bzu już dojrzewają, za kilka, kilkanaście dni będą gotowe do zbioru.
2 z 8

fot. pixabay.com/ulleo
Czarny bez musi być dojrzały
Dojrzałe owoce można poznać po kolorze, są intensywnie ubarwione i w pełni wykształcone.
3 z 8

fot. pixabay.com/Hans
Czarnego bzu nie je się na surowo
Czarny bez spożywamy jedynie po obróbce cieplnej lub wcześniejszym wysuszeniu i przetworzeniu. Co warto przygotować z jego owoców?
4 z 8

fot. 123rf/adam88x
Sok z owoców czarnego bzu
Ilość owoców zależy od tego, jak dużo soku chcemy przygotować. Umyte kuleczki zalewamy wodą z dodatkiem cukru i gotujemy minimum 1,5 h na wolnym ogniu. Po tym czasie odcedzamy sok od owoców, gotujemy dalej przez godzinę. Gotowy sok przelewamy do butelek i pasteryzujemy.