Agnieszka Delkowska z Kościeliska z pasją zagłębia tajniki gotowania i pieczenia. Jest autorką bloga Lady Kitchen.
Składniki
- 700 g mąki pszennej (może być ciut więcej, ja zawsze biorę kilogram)
- 1,5 opakowania suszonych drożdży (około 11 g)
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 200 g masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g sera białego zmielonego 2 razy lub gotowego na sernik
- rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek)
- 4 łyżki cukru pudru
- nasiona z jednej laski wanilii
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wykonanie
W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Uwaga, trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło. Do dużej miski wbić 4 jajka, dodać cukier brązowy, ekstrakt lub cukier wanilinowy i mikserem ubić na puszystą masę. Dodać do tego lekko ciepłe mleko z masłem i drożdże suszone. Połączyć wszystko mikserem. Dosypać partiami mąkę i na początku wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie klejącą się i w miarę zwartą kulą, przełożyć je na mocno podsypany mąką blat, oprószyć dodatkowo wierzch i zacząć wyrabiać. Jak będzie zwartą kulką, przełożyć go do miski i przykryć ściereczką. Zostawić na 2 godziny, żeby wyrosło. W międzyczasie wymieszać ser, rodzynki i cukier puder na masę. Rodzynki można pominąć. Po tym czasie, ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 2 cm. Szklanką wykroić koła, wypukłą stroną łyżeczki zrobić delikatne wgłębienie pośrodku koła i w to miejsce włożyć ser. Drożdżówki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Brzegi ciasta posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą złote.
Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN