Domowy fast food. Jak zrobić w domu burgery, kebab, hot-dogi i pizzę? TOP 10 propozycji. Zobaczcie przepisy
Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi frytkami
Składniki na 4 porcje:
800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku, posiekany drobno
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
duża szczypta kuminu
duża szczypta kolendry
duża szczypta papryki słodkiej
1 żółtko
1 kg ziemniaków
olej do smażenia
4 bułki np. kajzerki, bawarskie
ketchup z suszonymi pomidorami bio (np. Roleski)
czerwona cebula
rukola
pomidor
kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, gouda, edam
majonez lub inny sos do posmarowania bułki
Wykonanie
Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200 g.
Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia.
W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.
Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.