Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi...
fot. Fot. materiały prasowe

Domowy fast food. Jak zrobić w domu burgery, kebab, hot-dogi i pizzę? TOP 10 propozycji. Zobaczcie przepisy

Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi frytkami

Składniki na 4 porcje:
800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku, posiekany drobno
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
duża szczypta kuminu
duża szczypta kolendry
duża szczypta papryki słodkiej
1 żółtko
1 kg ziemniaków
olej do smażenia
4 bułki np. kajzerki, bawarskie
ketchup z suszonymi pomidorami bio (np. Roleski)
czerwona cebula
rukola
pomidor
kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, gouda, edam
majonez lub inny sos do posmarowania bułki

Wykonanie
Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200 g.
Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia.
W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.
Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.

Zobacz również

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Jestem ekspertem żywienia i jem cukier, ale nie tyję. Jak to robię? Co jem?

Finał Powiatowo – Gminnych Mistrzostw Kolarskich w Żelazkowie. ZDJĘCIA, WYNIKI

Finał Powiatowo – Gminnych Mistrzostw Kolarskich w Żelazkowie. ZDJĘCIA, WYNIKI

Polecamy

Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

PILNE
Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

Ranny żbik trafił pod opiekę Dzikiego Projektu. Zajęli się nim weterynarze

Ranny żbik trafił pod opiekę Dzikiego Projektu. Zajęli się nim weterynarze

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy